A pokol keresztanyja

12-surprising-facts-about-griselda-blanco-1699623738.jpg

A kolumbiai Griselda Blanco kétszáz embert öletett meg, méghozzá kedvtelésből. Közöttük három férjét. Pablo Escobar hozzá képest szelíd bárány volt. 

Egy kövérkés öreg hölgy szatyrokkal a kezében az állapotos menyével, lépett ki a hentes üzlet ajtaján a kolumbiai Belénben. Ez egy nyugodt kerülete a milliós nagyvárosnak Medellínek. 2012 szeptember elejét meleg, kellemes időjárás jellemezte a dél amerikai városban. Hírtelen motorkerékpárok éles hangjai zavarták meg a csendet. A két nő közül az egyik, az idősebb röviddel ezután összeesett. Fejbe lőtték! A kórházba szállítása után a 69 éves asszony belehalt sérüléseibe. Hogyan lehet, hogy a motorkerékpárosok pont őt szúrták ki? A helyes kérdés igazán az lenne: ki ne látta volna előre a halálát? Az 1 méter 50 centiméter magas, kerek arcú duci jövendőbeli nagymama, minden volt csak derék háziasszony nem.

griselda-blanco3.JPG

Griselda Blanco a halála napjáig hihetetlen karriert tudhatott maga mögött. Mégis a kokain királynőt, a „keresztanyát” sokan holtan akarták látni. Amikor Griselda még csinos és fiatal volt az első férjével Alfonso Lopez Trujilloval, emigrált az Egyesült Államokba. Itt szippantotta magába az illegális pénzkereset főleg a kokain kereskedelem csínját-bínját. A második férje, akivel első férje halála után jött össze Alberto Bravo Kolumbia egyik nagy drogbárója volt. Ő avatta be a 70-es években a nagyarányú kokain csempészet titkaiba. Ebben az időben az USA a legnagyobb kokain felhasználó ország volt. A kolumbiai házaspár kihasználta a konjunktúrát. Először New Yorkban, majd Miamiban terjeszkedtek.  Minden hónapban 1,5 tonna kokaint szállítottak repülővel és hajóval Florida partjaihoz. A fehér por terjesztése érdekében Griselda új technikákat alkalmazott. Nincstelen, fiatal lányokat használt, akik a testükön viselték az értékes árut. Méretre szabott melltartókban, övekben, fűzőkben csempészték a kokaint. Azért, hogy a „keresztanya” elérje célját hullákon gázolt át. Még 13 éves volt, amikor először embert ölt. Utána bizonyíthatóan még 200 embert tett hidegre. Skizofrén, narcisztikus személynek számított, valódi szociópata volt. Nem ismert könyörületet, ahogy DEA (amerikai drogellenes hivatal) tiszt mondta: az erőszak a karaktere része volt. Pont megfelelő volt ahhoz, hogy egy birodalmat kiépítsen, a konkurenciát pedig kiiktassa. Így ért el a királynő az elismerést a férfiak uralta kolumbiai drog üzletben. Előfordult, hogy személyesen ölt, és ezért sok ellenfelet szerzett magának. De ugyanakkor 1500 hű követője is volt fénykorában. A gyilkosságok végre hajtására különleges módszert talált ki Blanco. Az úgy nevezett kokain cowboyok motorkerékpárról gyilkoltak épp, úgy ahogy őt is később megölték.

griselda-blanco.JPG

Azt beszélik, hogy Pablo Escobart is a kokain királynőnek köszönhetjük. A későbbi drogbáró ő tőle tanulta meg a csempészet minden titkát. De később halálos ellenfelek lettek. Bravo viszont felismerte Escobart tehetségét. Azért mert üzletelt vele Griselda végzett saját férjével is. 1975-ben lelőtte egy csizmájába rejtett pisztollyal. Azért mert életében kivégezte férjeit, fekete özvegynek is hívták. Az ellenfelei viszont jobban féltek tőle. A férjeivel kegyetlenül leszámoló Blanco ennek ellenére szerető anya volt. Négy fia volt, ebből hárman követték a pályáján. Dixon, Uber, Osvaldo csempészet és gyilkolt ugyanúgy, mint anyjuk. Később mindegyiknek erőszakos halállal ért véget életük. Csak a legkisebb Michael Corleone nem került kapcsolatba a droggal. A nevét egyébként a „Keresztapa” című film miatt kapta. Mivel az anyja veszélyes életet élt, a legfiatalabb fiú sem maradhatott ki teljesen a veszélyes életből. Szökni és bujkálnia kellett anyjával együtt. Griselda állandóan banda háborúkba keveredett. A „Dadeland County Mall mészárlással” kezdődött a banda háború, amikor is a rivális kubai és kolumbiai bandák egy bevásárló központban lőttek egymásra.

griselda-blanco_titel_1.JPG

Ugyan Griselda sok bűnt elkövetett a hatóságok sokáig nem tudták elfogni. Végül 1985-ben horogra akadt. Egy volt bérgyilkosa adta fel az FBI-nak. Irvingben ítélték el. 20 évet kapott. Amikor letöltötte a büntetését, kitoloncolták Kolumbiába. Ott élt mint egy átlagos nagymama. Csak egy rakás pénz emlékezetett arra, hogy egykor ő volt a „kokain királynő”.