„Hat láb német brutalitás”

pic1.jpg

 A hírhedt határvárosban, Ciudad Juárezben egy német nő a mexikói wrestling a Lucha Libre sztárja. Ennek a látványos küzdősportnak gyakorlása során gyakran vér is folyik.

 Kathrin Zeiske mielőtt ringbe szállna, otthon előkészíti ruháját. Egy fekete, halálfejjel és csillagokkal hímzett trikót valamint ezüst keresztbe tett lábszárcsontokkal díszített térdvédőt. A szoba falán Tarantino filmplakátok és Frida Kahlo portrék láthatók. A hangszóróból The Clash üvölt. Zeiske kisminkeli magát és begöndöríti szőke haját. Amikor kilép a szobájából ő már Miss Kath az egyetlen német női birkózó Mexikóban. „Hat láb német brutalitás” – így hirdetik a plakátokon. Hat évvel korábban, mielőtt a Lucha Libre profi birkózónője lett volna, még a „Rajna királynőjeként” mutogatta magát. Kezdetben Zeiske-t a mexikóiak nem vették komolyan, de aztán szorgos és kitartó munkával elismerést szerzett magának egy olyan sportban, amely annyira mexikói, mint a tequila, tortilla, vagy a mariachi. Mivel egyedül a birkózásból nem tud megélni, segélyszervezeteknek dolgozik és szabadúszó újságíróként cikkeket ír különböző lapoknak. Pedig Zeiskének saját rajongói klubja is van. Lehet kapni az arcképével pólót, kitűzőt és hűtő mágnest. Sokan szeretnek vele szelfizni. Zeiske birkózott már Mexikóvárosban, El Pasoban, Houstonban, de leginkább Ciudad Juárezben szerepel szívesen. A drogháborúiról elhíresült mexikói határváros hat éve az otthona. „A halál itt mindenhol jelen van.”- mondja. Pont itt a világ egyik legveszélyesebb városában sikerült neki egy alapvetően férfi sportban sikereket elérnie. Ciudad Juárez éveken át a nők elleni erőszakról is hírhedt volt. Sok áldozat az úgynevezett maquiladorasokban, a jó adózási feltételek miatt a határ mellé települt üzemekben dolgozott. A munkából hazamenet rabolták el őket úgy, hogy sohasem kerültek elő. Az áldozatok száma az utóbbi években csökkentek, de még mindig ezek vezetik a statisztikát Ciudad Juárezben. Emellett a drogháború a rivális kartellek összecsapásai is sok áldozatot követelnek.

pic4.JPG

Péntek délután van az Egyesült Államok és Mexikó határán fekvő Ciudad Juárezben. Zeiske szürke Mazdájával a város központjában található „Las Leyendas” aréna felé megy. A határon túl Texas húzódik. A távolban jól láthatók El Paso felhőkarcolóinak fényei. Két sarokkal az aréna előtt villogó rendőrautó áll egy bár mellet. Ez jól mutatja, hogy a város legveszélyesebb környékén járunk. Este gyakran hallatszik itt lövöldözés hangja, rendőr és mentőautók szirénái a mindennapok részei. Zeiske nem retten meg ettől. Késő éjszaka is ide merészkedik, akár biciklivel is. A barátai értesítik, ha lövöldözés zajlik a környéken. Az ismerőseivel együtt egy elárvult kocsmát vásároltak meg a központban, amit művelődési központtá akarnak alakítani. Zeiske az arénában bemegy az öltözőbe. Spártaiak a körülmények. Itt nincs zuhanyzási lehetőség, mint ahogy orvos sem teljesít szolgálatot. A nézőtér kezd lassan megtelelni. A belépő ára 2 eurónak megfelelő peso. A nézők között sok a család, gyerekekkel. Popcorn és vattacukor árusok kínálják portékáikat. Öt küzdelmet hirdettek meg erre az estére. Miss Kath Celeste ellen fog harcolni, akit eredetileg Margarita Casasnak hívnak, és kozmetikai üzlete van egy bevásárló központban. Zeiske és Casas valójában barátok, de a ringben Casas „Rudo”-t alakítja, aki a Lucha Libreben a gonoszt testesíti meg. Miss Kath vele szemben a „Tecnica” a jó, aki betartja a szabályokat. Legalább is többnyire. Ebben a küzdelemben az ellenfelek nem kímélik a másikat, egymásra ugranak és taposnak, a ring padlóján egymásba kapaszkodva próbálják legyűrni a másikat, míg az egyik feladja. Lucha Libre gyakori témája a jó és a rossz küzdelme. Sokszor előfordul, hogy a rossz győz, mint ezen az este Celeste. A két amazon harca húsz percig tartott. Lucha Librehez úgy hozzátartozik az erőszak, mint a színes díszes ruha. Sok nőnek ez az egyetlen módja, hogy kiélje a mexikói férfitársadalom miatt benne felgyülemlő és elfojtott erőszakot, állítják feministák. Lehetőség az emancipációra, valamint az önvédelemre.

pic2.JPG

Az élete elején Kathrin Zeiske teljesen másképp képzelte a jövőjét. Egy szociáldemokrata beállítottságú értelmiségi családban nőtt fel. Azt, hogy mennyi idős nem akarja elárulni. Csak annyit mond, hogy idősebb, mint amennyinek kinéz. 18 évesen kezdett érdeklődni a küzdősportok iránt. Kung-Fu, Capoeira, Kickbox, sok mindent kipróbált. Csatlakozott egy punk csoporthoz és rendszeresen részt vett az ANTIFA megmozdulásokon. „Kizárólag feketébe öltöztem.” – emlékezik vissza erre az időre. „Sok embert diszkrimináltak annak idején kinézete miatt.”- teszi hozzá. „Meg akartam mutatni a bonni embereknek, hogy én más vagyok.” A fülétől az orráig logó lánc ennek a kornak az emléke. Csak birkózás idején veszi le. Önkéntesként dolgozott és érettségi után Indiába utazott. Egyetemen politikatudományt tanult. Aztán eljutott Mexikóba. „Ez teljesen megváltoztatta az életem.” – meséli. Bele szeretett egy mexikóiba, akinek a családjával elment egy Lucha Libre meccsre. A barátja volt az első edzője és először vett részt viadalokon. „Hatalmas élmény volt!”- emlékezik vissza erre az időre. Hat éve ismerte meg mostani barátját, aki „Pagano” néven a legjobb birkózók közé tartozik. Vele együtt költözött Ciudad Juárezbe, oda ahonnét ez a sport elindult. Vándormunkások alakították ki a Lucha Librét olyan gladiátor harccá, mint amilyennek ma kinéz. Kezdetben medvékkel is harcoltak, majd teljesen férfi sport lett. A harcosok az azték hagyományokból is átvettek dolgokat; a maszkot, a ruha díszítését. Mindezek az ellenfél megfélemlítését szolgálják. Ciudad Juárezből aztán elterjedt a Lucha Libre az egész országban. Valójában az egész egy show műsor, de gyakran folyik vér és voltak már halálos áldozatok is. A Lucha Libre mindenesetre népsportnak számít Mexikóban. A legfontosabb meccseket a televízió élőben közvetíti és saját Youtube csatornája is van.

pic3.JPG

A nők nehezen kaptak helyet a sportágban. Legtöbbször a férfiak küzdelmei között szórakoztatásként szerepelnek. Miss Kahte előjegyzése mindenesetre tele van. Celestével vívott küzdelem után három nappal újra ringbe szállt. Ez a meccs még durvábbra sikeredett, mind az előző. Zeiske nem szívesen beszél a sérüléseiről. Az ellenfele a bordáira lépett és egy kemény ökölcsapással az arcába vágott. De mindez semmi, ahhoz képest, ami a meccs után történt. Székek repültek és vér folyt és nem csak az arénában. Később az egyik néző elmesélte, hogy a tulajdonos fizetett a botrányért. Úgy mond egyedi showt akart. Végül is minden a pénzről és a hírverésről szól. A show pedig megy tovább. Kathrin Zeiske pedig a véraláfutást a szeme alatt jéggel hűti le. Számára csak egy cél van: minél ismertebb legyen. 

zdf.JPGMiss Kath - Die Kämpferin in der Grenzstadt.- ZDF dokumentumfilm

 mexiko-226_v-standard644_3956b2.jpg

A Lucha Libre népszerű sport Mexikóban, az Egyesült Államokban a birkózáshoz hasonlítható. Szinte minden városban van stadion vagy szabadtéri aréna. A bonni Karin Zeiske valószínűleg az egyetlen német, aki a Lucha Libre-ben harcol.