UFO akták

ufo.jpg

Már tinédzserként lenyűgözték az ismeretlen dolgok John Greenewaldot. Átkutatta az internetet kormányzati titkok után, de csalódott. Az tapasztalta rendkívül nehéz a megbízható információkat az összeesküvés elméletektől megkülönböztetni. Ezen változtatni akart, és ezért maga nyújtott be kérdéseket a hivatalokhoz. Az amerikai állampolgároknak erre az úgynevezett Freedom Information Act teremt lehetőséget. Aktákat, dokumentációkat kérhetnek ki. Kutatás a hobbija Greenewaldnak, amit nagy lelkesedéssel csinál. A 33 éves férfi húsz év alatt 5000 kérvényt írt és másfél millió oldalnyi aktát gyűjtött össze. A legnagyobb húzása az volt, hogy a „Black Vault” nevű honlapján nyilvánosságra hozta a „Projekt Blue Book” dokumentumait. Ennek a projectnek a keretében az amerikai légierő egy csapata utánajárt az 1947 és 1969 között jelentett állítólagos UFO érzékeléseknek. Több, mint 12000 esetet vizsgáltak meg a „Projekt Blue Book” során és ebből 700-ra nem tudtak meggyőző magyarázatot adni. Sok jelentés származott az állampolgároktól, de voltak olyan esetek, amelyekről magas rangú katonatisztek, vagy rendőrök számoltak be. A legtöbb jelenséget szokásos dolgokra lehetett visszavezetni, például időjárási jelenségre. De maradtak megmagyarázhatatlan események, mint a „Mantell eset” 1948-ból. A rendőrség Kentucky államban érzékelt egy különös objektumot. A hadsereg megerősítette az észlelést. Thomas Mantell a nemzeti gárda pilótája követte az objektumot a vadászrepülőjével 7000 méter magasban, míg elfogyott az oxigénje, elvesztette az eszméletét, lezuhant a gépével és meghalt. Az első jelentés az objektumot a Vénusz bolygóként akarta azonosítani, de később a „Projekt Blue Book”-ben időjárási léggömbként írták le, ami 1948-ban még titkos volt. Négy év múlva különösen sok UFO jelentés keletkezett.

ufo3.JPG

1952 júliusában Washingtonban több napon keresztül ritka tárgyakat észleltek az égen. Július 20-án este a radarok furcsa mód összezavarodtak. Az objektumok olyan mozgásokat hajtottak végre, amire egy repülő képtelen lett volna. Miután a repülő tárgyak egyre többen lettek és a Fehér Házhoz közelítettek riadoztatták a légvédelmet. Egy katona jelentette, hogy narancssárga golyó alakú tárgyat lát, ami hihetetlen sebeséggel emelkedik. Egy héttel később hasonló események játszódtak le, amire a légvédelem tüzelési parancsot kapott, de mire a gépek oda érek nem volt ott semmi. A jelenségek a főváros lakóiban bizonytalanságot és félelmet idéztek elő. „UFO-k nyüzsögnek a város felett” írta az egyik újság főcíme. Egy sajtótájékoztatón azt mondták, hogy a radarok meghibásodását időjárási okok idézték elő. A „Projekt Blue Book” arra a következtetésre jutott, hogy az emberek csillagokat és meteoritokat láttak, ezeket nézték UFO-nak.

ufo2.jpg

A „Lonnie Zamora” esemény 1964-ből szintén mind a mai napig rejtély. Lonnie Zamora egy új mexikói rendőr, aki furcsa dolgot látott. Fehér kerek tárgy volt lábakkal. Zamora motor hangot hallott és lángot és füstöt látott az objektum alján, amikor az felszált. Felperzselt földet hagyott maga után. Zamora egy becsületes szavahihető ember, aki nem talál ki ilyen dolgokat olvashatjuk a légierő jelentésében. A hatóságok megpróbáltak utána járni az esetnek, de az akta mind a mai napig a megoldatlan pecsétet viseli. A légierő 1970-ben lezárta a „Projekt Blue Book” kutatást és megállapították nincs biztonsági kockázat. Ennek ellenére Greenewald úgy gondolja rendkívül sok feltáratlan eset van. Csak az ő aktái között több ezer olyan van – állítja Greenewald, aki ma televíziós producer Los Angelesben – amelyekben érdekes dolgokat lehet olvasni. Az UFO papírok csak egy része a gyűjteményének. És ki tudja talán az akták között ott lapul valahol az idegen életre utaló bizonyíték. Greenewald nagyon örülne, ha bebizonyosodna, hogy létezik élet a földön kívül is. Ezt feltételezi a tudomány és a statisztika is. Azt mondja valószínűtlen, hogy csak a földön jött volna létre élet. Azzal kapcsolatban, hogy idegenek jártak -e a földön, már óvatosabb. „Én még nem találkoztam velük, de remélem a bizonyíték az akták között van.” Az UFO-k után kutatók lelkesek Greenewald kutatásait látva, viszont a hatóságok távolságtartóak. Greenewald úgy tekint magára, mint egy harcos, aki az átlátható információkért küzd. „Azt akarom, hogy a polgárok megértsék a háttérben sokkal több dolog van mint, ami felszínre kerül. Az embernek két dologra van szüksége, hogy a dokumentumokat megkapja: türelemre és türelemre.” Van, amikor hónapok, van, hogy évek telnek el míg megkap egy dokumentumot. Legextrémem eset 13 év volt. Van, amikor az egész szöveg be van feketítve. „Ez bizonyítja, hogy sok dolgot rejtegetnek még”- mondja Greenewald. „Tudom, hogy vannak biztonsági okok, de az embereknek tudnia kell mit művel a kormányuk!”