A maffia asszonyai

pic1_1.JPG

Nők nem lehetnek a maffia tagjai, a bűnszervezet mégsem lehet meg nélkülük. Némelyikük legalább olyan veszélyes, mint a férfiak.

Jól ismert kép a maffia perekről beszámoló televíziós tudósításokból: asszonyok ülnek a tárgyalóteremben és csókot dobnak a vádlottak padján ülő férfiak felé. Az egész csak színjáték, vagy gyilkos mennyasszonyok ily módon fejezik ki szerelmüket? „Én tényleg szeretem ezt a férfit!” – mondta 2006-ban Lucia Basile a Spiegel hírmagazinnak adott interjúban. A férje a Ruhr vidéki Mülheimben felnőtt olasz vendégmunkás fia, mint profi bérgyilkos 30 embert ölt meg a ’ Ndrangheta nevű szervezet megbízásából. A gúnyneve az „Angyalarcú” volt. „Meg kell értenie, a férfinek, akivel együtt éltem semmi köze nem volt az újságokban leírt kegyetlen bérgyilkoshoz!.” – mondta Lucia. „Soha sem tudtam elhinni róla, hogy hidegvérrel megölt valakit.”
raffaella-d_alterio.jpg

Raffaella D'Alterio 2012-es letartóztatásakor. Férjét ölte meg, hogy a Camorra klán feje legyen.

Sok nő nem önként kerül be a maffia szervezetébe. Bele születnek a szervezett bűnözői körökbe. Mathilde Schwabeneder a 2014-ben megjelent „Keresztanyák órája” című könyvében leírja, hogy kutatásai során számos olyan a hetvenes és a nyolcvanas években született nővel találkozott, akik a gyerekkorukat úgy élték le, mint ha a tizenkilencedik században lettek volna. Szigorúan nevelték őket és az otthonukat csak egy felnőtt kíséretében hagyhatták el még tizenéves korukban is. Asszonyok, akik a maffia világában szocializálódtak, nem ismertek más értékrendet, itt kellett az elismerést kiharcolni maguknak. Formálisan egy nő nem lehet a maffia tagja. A maffia önképe szerint az asszonyok feladata nem annyira a család védelme – erre vannak a férfiak - hanem a gyermekek nevelése a maffia becsület kódexe szerint, emellett pedig kifele egy becsületes polgári család képének a felmutatása. Itt a házasságtörés felér egy halálos ítélettel. A maffiáról kialakult általános képhez hozzátartozik, hogy az özvegy feketében jár a hét éves gyászidőszak alatt. Ez a szokás a Szicília archaikus világában gyökerezik, mely abban a hitben él, hogy hét év kell, míg a halott lelke a paradicsomba ér.
pic2_2.JPG

Maria Licciardi –Lady Camorra – Olaszország 30 legkeresettebb bűnözői közé tartozott. Több gyilkosság száradt a lelkén.   

 A maffia asszonyokról kialakult alárendeltségi és áldozati kép annyira általános volt, hogy tettesként sokszor szóba se jöttek, vagy ha mégis a vádlottak padjára kerültek, akkor felmentették őket, vagy enyhe büntetéssel megúszták az ügyet. Pedig az asszonyok szerepe nélkülözhetetlen a maffia rendszerében – állítja Alessandra Dino szociológus, maffia szakértő. Például beszedik a védelmi pénzt, üzeneteket közvetítenek a lecsukott maffia tagoknak, részt vesznek a pénzmosásban, házasságokat intéznek és szövetségeket segítenek elő a klánok között. „Ő volt a végrehajtó az én nevem pedig tiszta maradt”- meséli Lucia Basile az „angyalarcú” gyilkos asszonya. „A logisztika területén segítettem neki. Az teljesen normális volt, hogy minden útjára elkísértem.” Dél Itáliában az asszonyok valóban a hagyományok szerint alávetett szerepet játszottak. A befolyásuk azonban idővel egyre nőtt. Az utóbbi húsz évben több nőt ítéltek el maffia bűncselekmények miatt. Schwabeneder szerint a maffia asszonyai legalább olyan erőszakosak és rámenősek, mint férfi társaik. „Abból profitálnak, hogy a mai maffia világ láthatatlan akar maradni. Okosan és feltűnés mentesen akar tevékenykedni. A klánok úgy próbálnak meg működni, mint egy nagy vállalkozás. Ehhez pedig jól jönnek a nők.”
cc9359e17644acf6c4e7d9c82e98e5b5.jpg

Erminia Giuliano – beceneve: mennyei. Öccse megölése után ő vezette a bűnöző szervezet ügyeit.

 Vannak asszonyok, akiknek elege van ebből a világból és van merszük kiszállni. Ilyen Lucia Basile. Tanúvédelmi program keretében hajlandó volt tanúskodni a maffia ellen. Rémálmai voltak és állandó rettegésben élt. „Ma már ismét pizsamában alusznak a gyermekeim és nem utcai ruhában a menekülésre készen.”- meséli. „Ez számunkra nagy változás!”